Vi gratulerer! Per Ravn Omdal (74) er utnevnt av kong Harald til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden

Den 24. mai mottar Omdal

Rådsmedlem og barndomsvenn Rolf Schreiner har skrevet om hvorfor dette er helt fortjent i Stavanger Aftenblad. Les her.

Per Ravn Omdal

Rolf skriver blant annet:

“SIF-gutten Per fra Våland er blitt ridder i St. Olavs Orden

HEDERSBEVISNING: «Den viktigste personen norsk fotball har fostret», sa statsråden om Per Ravn Omdal. Etter to perioder som fotballpresident og mange år med verv i både Uefa og Fifa, er han nå opptatt av at både jenter og gutter i krigsherjede Syria skal få fotballbaner og baller.”

St. Olavs Orden

“Per har vært styremedlem og med i utallige komitéer i både Uefa og Fifa de siste 35 årene, og han har et mangfoldig fotballhjerte. Han kan se VM-fotball sammen med Pelé, samtidig som han er opptatt av breddefotballen her hjemme. Per er også tildelt hovedæren for suksessen til norsk kvinnefotball for noen år tilbake. (Utnevnelsen til Ridder av 1. klasse i Den Kongelige Norske St. Olavs Orden er for hans innsats for kvinnefotballen; red.mrk.)

Da Per fylte 60 år i 2007, ønsket han seg penger til et prosjekt styrt av Uefa som skulle bringe fotballglede ut til afrikanske barn. Per ville bidra med fotballer som det kostet rundt 80 kroner å lage. Han fikk inn rundt 250.000 kroner, 50.000 av disse kom fra kulturminister Trond Giske. Og Giske fulgte opp gaven med en hyllest til Per: «Mange tror at spillere som Ole Gunnar Solskjær og John Arne Riise er de viktigste norske personene i internasjonal fotball. Det er feil. Du, Per Ravn Omdal, er den viktigste personen norsk fotball har fostret.»

Høsten 2007 sendte Per 3200 fotballer til Afrika.

Mange jenter er daglig i aksjon på nye kunstgrasbaner i Syria, et arbeid Per Ravn Omdal er sterkt engasjert i.Foto: Privat

Samme år dro Per til Irak og satte i gang fotballskoler for barn i alderen 10–12 år. I dag er 11.000 barn i full aktivitet på fotballskolene, og over halvparten er jenter. Prosjektet ble også videreført til andre land som Iran, Libanon, Palestina og Syria. Kravet er hele tiden likestilling og likeverd. Nå er også Egypt, Tunis og Marokko kommet med – pluss seks land på Balkan.”

“De siste årene har Pers hjertebarn vært et prosjekt som handler om å bygge fotballbaner i Syria gjennom innsamling av midler. Målet er å gi krigsherjede barn noen lyspunkter og litt håp i hverdagen gjennom fotballaktiviteter med lek og glede. To kunstgressbaner sto ferdig i byen Kobane i 2019, og nå planlegges to nye baner i Raqqa – en helt ødelagt by som var «hovedstaden» til organisasjonen Den islamske staten (IS).

De som vil støtte dette prosjektet, kan gå inn på hjemmesiden fotballbane.org og lese mer. “

Vi gratulerer!

Del denne saken