Klassekampen intervjuer Per R Omdal 4. februar

Kronerulling for fotballbaner for unge i Kobane: Fotball gir håp

Av Alf Skjeseth

Her kommer en positiv historie om Syria: Norske kommuner, fagforeninger, idrettslag og enkeltpersoner driver kronerulling for å lage fotballbaner for jenter og gutter i den syrisk-kurdiske byen Kobane, nær grensa til Tyrkia.

Kobane ble nesten erobret av Den islamske staten (IS), som ble slått tilbake i harde kamper for to år siden. Nå bygges skoler og annen infrastruktur. Etter hvert kommer en kunstgrasbane eller to når den norske støtteaksjonen når sine mål.

Omdal og Folkvord

I spissen står en allianse mellom Norges mest meritterte fotballeder Per Ravn Omdal, Kurdistan-aktivisten Erling Folkvord og andre ildsjeler. Kobane-aksjonen har de siste ukene fått vind i seilene både økonomisk og politisk.

– Mange formål i de kurdiske områdene nord i Syria er vel viktigere enn fotballbaner?

– Skoler og sykehus bygges, og lokale myndigheter har kontroll og framtidsplaner. Vi samarbeider med dem for tiltak som kan gjøre samfunnet bedre, sier Per Ravn Omdal, som tidligere var mangeårig president i Norges Fotballforbund og visepresident i det europeiske forbundet Uefa.

Med Egil «Drillo» Olsen som mellommann fikk Omdal kontakt med Erling Folkvold, som har besøkt de kurdiske områdene Rojava flere ganger og skrevet bok om situasjonen der.

«Vi trenger din hjelp til å realisere drømmene om en bedre hverdag for barna i Kobane. Vi tror at nye fotballbaner vil gi dem en mulighet til å utfolde seg i fellesskap, lek og glede», het det da aksjonen ble lansert i fjor.

For alle

Per Ravn Omdal forklarer hvorfor fotball i et samfunn som Kobane er viktigere enn mange tror.

– Fotball er et universelt spill med enkle regler, som alle kan være med på. Det er mange eksempler på at lagspillet fotball fører barn sammen og lærer dem å ta vare på hverandre. Når barn finner sammen på en fotballbane, skjer det noe positivt i det sivile samfunnet. Det har ringvirkninger.

Per Ravn Omdal har jobbet med tilsvarende prosjekter i Midtøsten og sier at det blant annet har vært positive erfaringer i Irak.

Jenter skal med

Bildene Erling Folkvord har tatt av barn og unge i fotballlek i Kobane, viser flokker med gutter. Omdal sier at de planlegger for å få jentene med.

– Vi har jobbet med dette i den største flyktningleiren for syrere i Jordan, og der er det bygd egne baner for jentefotball. Vi har høstet nyttige erfaringer, og det kan være aktuelt å sende kvinnelige instruktører. Det kan gjøre det lettere å komme i gang. Målet er selvsagt at jenter og gutter skal spille sammen.

Omdal sier at planen er å lage enkle baner der alle har adgang, ikke konkurransearenaer.

Innsamlingen har passert en halv million kroner, og de håper å sette i gang med å rydde bane og legge kunstgras mot slutten av året.

LO-støtte

Aksjonen skjøt fart da tre av LOs forbundsledere – Jan Olav Andersen, Lars Morten Johnsen og Trine Lise Sundnes – med støtte fra tidligere LO-leder Yngve Hågensen gikk ut med appell om å bevilge fra klubber og foreninger.

Bodø kommune og Østfold og Sør-Trøndelag fylke har gått i spissen for bidrag fra fylker og kommuner, med hver sin bevilgning på 50.000 kroner.

alfs@klassekampen.no

Del denne saken